Ik ben heel angstig voor de tandarts en nu?

Er zijn inderdaad leukere plaatsen om 1 à 2 uur door te brengen. Maar, gangbaar lukt het ons om met een rustige aanpak de behandeling vlot te laten verlopen.

Belangrijk om weten, is dat we steeds een stevige verdoving plaatsen. Mocht er toch nog pijn gevoeld worden tijdens de behandeling, stoppen we onmiddellijk en verdoven we bij. Dus de kans op pijn tijdens de behandeling is minimaal.

Zou u het wel willen melden bij het maken van de afspraak, dat u angstig bent? Afhankelijk van uw verhaal kunnen we wat meer tijd voorzien in de agenda voor u. Zo u dat zou wensen kan er eerst een consultatie plaatsvinden. Dan kan alles eerst rustig besproken en uitgelegd worden. Nadien kan dan de afspraak voor de behandeling gemaakt worden.

Zijn jullie geconventioneerd?

Vermits het om een gespecialiseerde behandeling gaat is er in de praktijk extra medische apparatuur aanwezig (microscoop, apexlocator, etc). Deze apparatuur en de hogere kosten van permanente bijscholing zorgen ervoor dat de kosten hoger zijn dan de geconventioneerde bedragen.

We werken dus gedeconventioneerd.

We trachten er voor te zorgen dat ongeveer 50% van het bedrag vergoed wordt door de mutualiteit. Om u niet voor verrassingen te plaatsen, sturen we u steeds een kostenbegroting toe met vermelding van de tussenkomst.

Duurt de behandeling lang?

Omdat het om een microscopische behandeling gaat en we heel uitgebreid dienen te ontsmetten met spoelmiddel, kan de behandeltijd variëren van 1u tot 2u. De tijdsduur van een  behandeling hangt vooral af van het aantal kanalen en de moeilijkheidsgraad van de behandeling.

Sommige behandelingen (o.a. zeer grote ontstekingen,herbehandelingen, verwijderen van instrumenten, verkalkte kanalen, …) vergen echter meer tijd. Soms  zal er dan nog een 2de zittijd nodig zijn.

Kunnen we, als patiënt, terecht voor de algemene verzorging van ons gebit?

Vermits we werken op verwijzing van collega tandartsen, beoefenen wij in onze praktijk geen algemene tandheelkunde. Dit wil zeggen dat u voor de reguliere controle van het gebit en de verzorging ervan (vullingen, extracties, etc.) bij uw eigen tandarts dient te gaan. Indien hij of zij oordeelt dat een gespecialiseerde behandeling nodig is bij ons, zal u naar ons verwezen worden door de tandarts.

Kan ik napijn verwachten?

Na een wortelkanaalbehandeling is er in 90% van de gevallen geen of weinig nalast.

Soms kan u echter de eerste dagen een toenemende tandpijn ervaren, die pas na 2 dagen zal stabiliseren. In het ergste geval zal deze pijn pas na 7 dagen beginnen afnemen.

De komende 2 tot 3 weken kan u tijdens het eten of na aanraking, merken dat de tand gevoelig is. Ook als u op het tandvlees duwt ter hoogte van de wortels kan u nog een beetje napijn voelen. Dit is volstrekt normaal en ontstaat door de natuurlijke reactie van  het bot, die optreedt na een wortelkanaalbehandeling.

Om op het voorgaande te anticiperen, neemt u best kort na de behandeling een pijnstiller of ontstekingsremmers (zoals Dafalgan, Brufen, Nurofen, etc.), nog  voor de verdoving is uitgewerkt. Als u de volgende dag nog pijn heeft, dan neemt u opnieuw gedurende de hele dag deze medicatie volgens voorschrift. U kijkt dus elke ochtend opnieuw of u nog pijn heeft. Het regelmatig nemen van pijnstilling werkt beter dan pas pijnstilling nemen wanneer u een pijnscheut ervaart.

Als u voelt dat er een zwelling of een erg drukkende of kloppende tandpijn opkomt en u zich bovendien ziek voelt, dan is er vermoedelijk sprake van een acute opflakkering van de infectie. Dit ontstaat meestal binnen de 48 uur na behandeling. In dit geval neemt u best een antibioticum. U kan hiervoor contact opnemen met uw eigen tandarts of met ons. Indien u een  antibioticum krijgt.

Zijn er complicaties en risico’s verbonden aan de behandeling?

Een wortelkanaalbehandeling wordt gedaan om een tand te behouden, die anders mogelijk verwijderd moet worden. Het succespercentage is hoog, maar een gunstig resultaat kan niet gegarandeerd worden.

Als de ontsteking toch niet verdwijnt, kan een bijkomstige kleine chirurgische behandeling nodig zijn (apexresectie). In extreme gevallen moet de tand alsnog worden verwijderd.

Na de wortelkanaalbehandeling is de tand verzwakt. Daarom is een goede definitieve vulling of kroon zeer belangrijk.  Indien nodig wordt u hiervoor terug naar uw eigen tandarts verwezen.

In zeldzame gevallen kan het zijn dat een barst in de kies de oorzaak is van een chronische ontsteking. Dit is niet waarneembaar op een röntgenopname of in de mond, maar kan meestal wel gediagnosticeerd worden onder de microscoop. Indien de barst te diep ligt, is het element verloren.

Hoe verloopt de behandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is op een comfortabele manier met veel succes uitvoerbaar. Heel nauwkeurig wordt de binnenkant van uw tand gereinigd en daarna gevuld. Meestal kan dat in één zittijd. Een wortelkanaalbehandeling duurt echter lang. Afhankelijk om welke tand het gaat, duurt de behandeling tussen 1 à  2 uur. De tijdsduur van een  behandeling hangt vooral af van het aantal kanalen en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Sommige behandelingen (o.a. zeer grote ontstekingen, herbehandelingen, verwijderen van instrumenten, verkalkte kanalen, …) vergen echter meer tijd. Soms zal er dan nog een 2de zittijd nodig zijn.

Het is wel een rustige behandeling die bijna altijd pijnloos verloopt, dankzij een goede verdoving. Uw tand wordt geïsoleerd door middel van een rubberen beschermlapje. Hierdoor heeft u geen last van alle instrumentjes en desinfecterende vloeistoffen die worden gebruikt om de kanalen goed te reinigen.

Wat doet de endodontoloog meer dan mijn eigen tandarts?

Het ontzenuwen van tanden is een technisch moeilijke behandeling. In een groot aantal van de gevallen zal uw eigen tandarts deze behandeling tot een goed einde kunnen brengen.

Er zijn echter situaties, waarbij er meer hulpmiddelen en expertise nodig zijn om deze tot een goed einde te brengen. In deze situaties zal uw tandarts u dan ook doorsturen naar een endodontoloog. Dit gebeurt onder andere bij tanden met een moeilijke anatomie van de wortels, afgebroken instrumenten of stiften, tanden met grote ontstekingen, tanden die herbehandeld dienen te worden, etc.

Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van endodontische behandelingen (“ontzenuwing”). Voor het verrichten van deze wortelkanaalbehandelingen beschikken wij in onze praktijk over een operatiemicroscoop en diverse specifieke apparatuur.